Containerhavnen

 

De endeløse rækker af farvestrålende containere har i årtier været en fast bestanddel af Nordhavnens identitet. Containerne bliver i Nordhavnen, men rykker med årene længere mod nord.

Containerterminalen ligger i dag på Levantkaj ved Orientbassinet. Copenhagen Malmö Port, der varetager containertrafikken i Nordhavnen modtager hvert år ca. 150.000 20 fods containere (TEU), heraf hovedparten i Nordhavnen.

Containerne bliver i Nordhavnen, men efterhånden som byudviklingen rykker nærmere, vil al containerhåndtering blive flyttet til det helt nye landområde, der er ved at blive indvundet i Nordhavnens nordøstligste ende.

For enden af den netop anlagte krydstogt kaj anlægges en 700 meter lang containerterminal med tilhørende opmagasinering bagved.

Fra Gummi Tarzan (1981) til Forbrydelsen III (2012) har containerhavnen spillet en væsentlig rolle i skildringer af havnemiljøet.  

Læs mere om containerhåndtering på CMP's hjemmeside.

Kend din container

  • TEU (twenty-foot equivalent unit) er en måleenhed for skibscontainere, som svarer til en standard 20 fods container, konstrueret efter ISO retningslinierne.

  • Standardmålene for en 20 fods container er typisk 6,10 meter længde x 2,44 meter bredde x 2,59 meter højde, totalt omkring 39 kubikmeter. Det svarer til ca. 3600 skoæsker.

 

  • En standardcontainer kan holde i over 20 år. 

 

  • Den første container blev opfundet og patenteret i 1956 af amerikaneren Malcolm McLean.

  • De fleste ISO-containere har en unik bogstav/talkombination - en såkaldt BIC kode, der gør det muligt at spore dem verden over. Koden har et standardformat [XXX-U-123456-1]. De første tre bogstaver angiver ejeren, det næste bogstav angiver kategorien (U = fragt container, J = fragtrelateret udstyr, Z = trailer eller chassis), efterfulgt af et sekscifret serienummer og et afsluttende kontrolciffer.

 

  • Der er estimeret ca. 600 mio containere i verden i dag.